Απελευθερώνει δισεκατομμύρια για την υποστήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ η Ελβετία

0

Η Ελβετία θα στηρίξει σύντομα οικονομικά τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ για να αναπτυχθούν. Για το σκοπό αυτό, θα διαθέσει συνολικά 1,3 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,2 δισεκατομμύριο ευρώ) για μια περίοδο αρκετών ετών, όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο της Βέρνης. Τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια. Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συμφωνιών. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια καταβολές για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ελβετία, οι άνθρωποι μιλούν για το "δισεκατομμύριο συνοχής". Συνοχή σημαίνει συνεργασία. Τα πρώτα χρήματα, συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, καταβάλλονταν για αρκετά χρόνια από το 2006 και μετά. Ωστόσο, από τότε που η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη στενότερη δέσμευση της Ελβετίας, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας είχαν ψυχρανθεί. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζει το ελβετικό χρηματιστήριο ως ισοδύναμο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σταμάτησαν και φέτος η Ελβετία τις διέκοψε οριστικά.

Το συντηρητικό κόμμα SVP τασσόταν αυστηρά κατά της αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού. Ο βουλευτής του κόμματος Ρόγκερ Κέπελ, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt", έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είχε πιέσει ασφυκτικά μέσω της διάκρισης σε βάρος του ελβετικού χρηματιστηρίου και του αποκλεισμού της Ελβετίας από το πρόγραμμα "Ηorizon".

Share.

Comments are closed.