Όλος ο κόσμος των εξαγωγέων στο ραντεβού των Greek Exports Forum & Awards 2020

0

Τη νέα κανονικότητα και το αύριο των εξαγωγών, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, παρουσίασαν και ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στα Greek Exports Forum & Awards 2020, τη διοργάνωση θεσμό για τον εξαγωγικό τομέα. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε φέτος για 9η  συνεχή χρονιά, από την ethosEVENTS και την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν ο κος Χρήστος Κώνστας, επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας της ethosMEDIA, και η κα Σταυρούλα Οικονομάκη, στέλεχος του εμπορικού τμήματος της εταιρείας, άνοιξε ο CEO του ethosGROUP κος Κωνσταντίνος Ουζούνης, ο οποίος στην εναρκτήρια προσφώνηση του αναφέρθηκε συνοπτικά στην στρατηγική του ομίλου για τη νέα χρονιά, με ειδική μνεία στις καινοτομίες και τη διεθνή του προοπτική.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Αντώνιος Κατεπόδης, Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ και Διευθυντής στην Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, αφού σημείωσε την 72χρονη θεσμική παρουσία (από το 1937) του κλάδου των ΟΕΥ, επεσήμανε ότι οι εξαγωγές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας και πως «η μεταφορά στο υπουργείο Εξωτερικών όλων των αρμόδιων φορέων θα επιτρέψει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο».   Τέλος, ανέφερε ότι τα γραφεία ΟΕΥ πραγματοποίησαν 355 δράσεις σε 69 χώρες το 2019, ενώ το 2020 συμμετείχαν στο 60% των 121 δράσεων που πραγματοποιήθηκαν. Παίρνοντας το λόγο, ο κος Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, παρουσίασε τους 4 πυλώνες δραστηριότητας της εξαγωγικής διπλωματίας: οικονομική διπλωματία, υποστήριξη εξαγωγέων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ειδικά projects. Αναφερόμενος στις πολλές και σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στο πεδίο της εξωστρέφειας, τόνισε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά, έχει στα χέρια της ένα πλήρες σχέδιο με πάρα πολλές δράσεις υποστήριξης των εξαγωγέων και περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών.

«Πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια νέα δομή, θέτοντας το Enterprise Greece και τον ΟΑΕΠ υπό την «ομπρέλα» μας, ώστε να μπορούμε να ασκούμε πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, με στενή συνεργασία κυβέρνησης και φορέων», συμπλήρωσε ο κος Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών & Πρόεδρος του Enterprise Greece. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, oι δράσεις το 2021 θα ενισχυθούν, καθώς παρά την πανδημία, διαπιστώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς. Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ του Enterprise Greece, η οποία χαρακτήρισε την χρονιά που πέρασε ως καθοριστική καθώς, όπως είπε, το Enterprise Greece μετασχηματίστηκε σε ουσιαστικό μοχλό εξωστρέφειας, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό και την αξιοποίηση της νέας σχέσης με το Υπουργείο Εξωτερικών, την επιτάχυνση του ψηφιακού του μετασχηματισμού και μια σειρά από νέες συνεργασίες (όπως αυτή με το e-bay) και κατέληξε εκτιμώντας ότι το 2021 οι προσπάθειες αυτές θα αποδώσουν καρπούς.

Στους πυλώνες που θα στηρίξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και στον ρόλο του Ταμείου Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην σύντομη παρέμβαση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεύθυνος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται πλέον στους τομείς μεταποίησης, ψηφιακής ανάπτυξης, ιδιωτικών επενδύσεων και πράσινης ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε: «συζητάμε την αναθεώρηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, αλλά και τρόπους για την ταχεία έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, με στόχο την υπαγωγή τους στον επενδυτικό νόμο εντός 70 ημερών, από την υποβολή τους».

Για την Ασφάλιση Εξαγωγικών Πιστώσεων, ως πολύτιμο εργαλείο για την εξωστρέφεια, μίλησε ο κ.Γεράσιμος Τζέης, Managing Director της Atradius Greece, σημειώνοντας τον σαφή προσανατολισμό του Έλληνα επιχειρηματία προς τις εξαγωγές και την σημαντική προστασία που προσφέρει στους εξαγωγείς ο όμιλος Atradius, καλύπτοντας εκτός από τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κίνδυνο. Με την εξωστρέφεια και τις νέες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο ασχολήθηκε και το πρώτο panel της εκδήλωσης.

O Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, επεσήμανε ότι το εξαγωγικό μοντέλο θα ενισχυθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφερόμενος στη λογική και δυναμική των clusters ως προτιμητέου μοντέλου ανάπτυξης.

Ο κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του οργανισμού, που βρίσκεται πλέον σε στάδιο ολοκλήρωσης, ανακοινώνοντας ότι ο ΟΑΕΠ σύντομα θα εισάγει νέα προϊόντα σε επίπεδο ασφάλισης, αντασφάλισης και εγγύησης, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021.

Η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σημείωσε ότι 2020 αποτέλεσε χρονιά -καμπή κατά την οποία η Τράπεζα άλλαξε προς τα πάνω το μοντέλο λειτουργίας της. «Οι εξαγωγές και η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο στόχος χορηγήσεων ξεπερνάει τα 10-11 δισ. για το σύνολο του 2021 και ανακοινώνοντας την σύσταση ενός mezzanine fund για τη συνένωση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το πρόγραμμα συμβουλευτικής της EBRD αναφέρθηκε και η κα Δήμητρα Παπανδρέου, επικεφαλής του Προγράμματος. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα (που ξεκίνησε το 2018) την τελευταία τριετία έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το 60% από αυτές να είναι εξαγωγικές.

Share.

Comments are closed.