Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το lockdown - Tι θα γίνει με σχολεία, εστίαση και καταστήματα

0

Το σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και άρση του lockdown καταρτίζει η Κυβέρνηση. Τα κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, για τα μέτρα περιορισμού και τα σενάρια για την άρση τους από τη νέα χρονιά.

«Τα μέτρα για την αγορά θα λειτουργήσουν ως έχουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», σημείωσε στο MEGA, λέγοντας πως είναι δύσκολο γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση.

Αναφερόμενος στην αγορά, ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε πως είναι σημαντικός ο τζίρος που προστέθηκε στα καταστήματα από το click away, μέτρο που όπως είπε «δούλεψε» περισσότερο για τα καταστήματα που ήταν πιο οργανωμένα. «Είχαμε αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν μετά τις 7 Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, τόνισε ότι οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό που θα λάβει τις αποφάσεις. Ακόμη όμως είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορωνοϊό, συνεπώς χρειάζεται υπομονή.

Ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη. Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε εξάλλου στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η εστίαση

Σχετικά με την εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Όσον αφορά στα εμβόλια, σημείωσε ότι θα εμβολιαστεί αμέσως μόλις ειδοποιηθεί, κάτι που θα κριθεί από τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης.

«Ο εμβολιασμός θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας ενώ στη συνέχεια θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε και την οικονομία», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

 Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την εκκίνηση της διαδικασίας του εμβολιασμού στην χώρα μας.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου 26 Δεκεμβρίου στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου.

Επίσης, συμπλήρωσε πως μετά τα σχολεία θα πάρουν σειρά κι άλλοι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε στα κρούσματα.
«Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», είπε ο κυβερνητικός
εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά.

«Θυμίζω πως στις 9 Ιανουαρίου θα έχουμε κλείσει δύο μήνες όπου τα σχολεία μας θα είναι κλειστά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Share.

Comments are closed.