Προτεραιότητα της Κυβέρνησης το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων

0

Σε νέα συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν προέκυψε ομογνωμία.

«Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε για τις αποφάσεις αναμένουμε η οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία, την οποία ακολουθούμε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αυτή τη στιγμή παραμένει στο τραπέζι η πρόταση, με ισχυρές πιθανότητες, να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Να προηγηθούν δηλαδή τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τσακρής: «Πιθανό να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μαζί με τα Δημοτικά»

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής είπε πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στα μέλη της Επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα Δημοτικά διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας. Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

«Θα πρέπει να αποτυπωθεί λίγο η διαδικασία των γιορτών όσον αφορά στην καταγραφή των περιστατικών και εφόσον μετά από τρεις με τέσσερις συνεχείς μέρες – καλό θα ήταν χωρίς το Σαββατοκύριακο που δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ, δεν υπάρξει άνοδος τότε μπορεί να ληφθεί μια απόφαση. Διότι όταν μιλάμε για τα σχολεία, δεν μιλάμε μόνο για μαθητές είναι μια ομάδα ανθρώπων που κινείται για τα σχολεία, μέσα στα σχολεία, είναι οι γονείς, είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλοι που εμπλέκονται στην εκπαίδευση», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καπραβέλος: «Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία»

Για τα εμβόλια, την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το άνοιγμα των σχολείων μίλησε ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι τη Δευτέρα αρχίζουν οι εμβολιασμοί στο «Παπανικολάου» και επεσήμανε ότι «είναι μια κορυφαία ιατρική πράξη ο εμβολιασμός. Είναι μια πράξη προφύλαξης που βάζει τα θεμέλια ελέγχου της πανδημίας. Είναι μια ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας και μάλιστα ένα επιστημονικό επίτευγμα, που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε τα εμβόλια».

Ο Σπύρος Καπραβέλος τόνισε ότι τα εμβόλια βγήκαν ως μια πράξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στην εντατική χρησιμοποιούνται χιλιάδες φάρμακα, κανένα δεν έχει την αποτελεσματικότητα και την επίδραση που έχει το εμβόλιο πάνω στην επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Καπραβέλος είπε ότι «δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη».

Ακόμα, πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό. Στο «Παπανικολάου» όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Έρχονται περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα. Η παραμικρή πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη, επεσήμανε.

Τέλος, είπε ότι όποιος δεν κάνει το εμβόλιο εκθέτει τον εαυτό του στο κίνδυνο να βιώσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Share.

Comments are closed.