• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τράπεζες»UBS: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες - Έως 22,8% το upside - Πρώτη επιλογή η Πειραιώς
Τράπεζες

UBS: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες - Έως 22,8% το upside - Πρώτη επιλογή η Πειραιώς

5 Οκτωβρίου, 2026Updated:5 Οκτωβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια7 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η UBS, ανεβάζοντας τις τιμές-στόχους για το σύνολο των συστημικών ομίλων και διατηρώντας τη σύσταση Buy, καθώς το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύει τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους και της κερδοφορίας.

Στην έκθεση της 5ης Οκτωβρίου, με τίτλο «Model updates, raising earnings and price targets», ο αναλυτής της UBS Stephan Potgieter ενσωματώνει στα μοντέλα του οίκου τις νέες παραδοχές για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2028 να αυξάνονται κατά περίπου 2%-3%.

Με βάση τις νέες τιμές-στόχους, η Πειραιώς εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, 22,8%, και ακολουθούν η Eurobank με 17,8%, η Εθνική Τράπεζα με 17% και η Alpha Bank με 16,6%. Η UBS διατηρεί παράλληλα σύσταση Buy για την Optima bank, με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ και δυνητική άνοδο 9,2%.

Πειραιώς: Στα 12,50 ευρώ ο στόχος και upside 22,8%

Η Πειραιώς ξεχωρίζει από πλευράς δυνητικής απόδοσης. Η UBS ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 12,50 ευρώ, από 12 ευρώ, έναντι τιμής αναφοράς 10,18 ευρώ, τοποθετώντας το περιθώριο ανόδου στο 22,8%.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι παραδοχές που χρησιμοποιεί για την αποτίμηση της τράπεζας παραμένουν σχετικά συντηρητικές, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω επανατιμολόγηση της μετοχής. Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης βελτίωσης της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Πειραιώς είναι επίσης η συστημική τράπεζα με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στα υψηλότερα επιτόκια. Σύμφωνα με την UBS, μια επιπλέον άνοδος του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή της κατά περίπου 2,5%.

Eurobank: Στα 5,40 ευρώ η νέα τιμή-στόχος

Για τη Eurobank, η UBS αυξάνει την τιμή-στόχο στα 5,40 ευρώ, από 5,30 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση Buy. Με βάση τιμή αναφοράς τα 4,58 ευρώ, το δυνητικό περιθώριο ανόδου ανέρχεται σε 17,8%.

Η τράπεζα αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς ωφελημένους από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα. Η UBS υπολογίζει ότι μια πρόσθετη αύξηση του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη της κατά περίπου 1,7%, ενώ για το σύνολο του 2026 προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 9,9%.

Εθνική: Στα 19,70 ευρώ ανεβαίνει ο πήχης

Στην Εθνική Τράπεζα, η νέα τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 19,70 ευρώ, έναντι 19,30 ευρώ προηγουμένως. Από την τιμή αναφοράς των 16,84 ευρώ, η UBS υπολογίζει περιθώριο ανόδου περίπου 17%.

Η Εθνική εμφανίζει επίσης υψηλή ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων. Μια άνοδος του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 2%. Για το 2026, ο οίκος προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 8%.

Alpha Bank: Η μεγαλύτερη αναβάθμιση της τιμής-στόχου

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της τιμής-στόχου καταγράφεται στην Alpha Bank. Η UBS ανεβάζει τον στόχο κατά περίπου 6%, στα 5,20 ευρώ από 4,90 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση Buy.

Σε σχέση με την τιμή αναφοράς των 4,46 ευρώ, το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται σε 16,6%. Η επίδραση μιας πρόσθετης ανόδου του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης στα κέρδη της Alpha υπολογίζεται περίπου στο 1,5%.

Παράλληλα, η UBS προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha θα αυξηθούν κατά 10,7% το 2026, την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά και η ημέρα επενδυτών της 5ης Νοεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας, προσφέροντας στην αγορά περισσότερα στοιχεία για τους στόχους κερδοφορίας και αποδοτικότητας των επόμενων ετών.

Optima: Μεγαλύτερη ευαισθησία στα επιτόκια, μικρότερο upside

Η UBS διατηρεί την Optima bank σε σύσταση Buy και τιμή-στόχο τα 16 ευρώ, που αντιστοιχεί σε περιθώριο ανόδου 9,2%.

Η Optima παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων. Μια πρόσθετη άνοδος κατά 25 μονάδες βάσης εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τα κέρδη της κατά 3,8%, καθώς η τράπεζα δεν διαθέτει πρόγραμμα αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου και έχει σημαντική έκθεση σε εταιρικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Για το 2026, η UBS προβλέπει εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 33%, ενώ μόνο στο τρίτο τρίμηνο αναμένει άνοδο περίπου 7% σε τριμηνιαία βάση.

Ωστόσο, το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι μικρότερο σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες, καθώς η Optima διαπραγματεύεται ήδη σε υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης.

Το στοίχημα των επιτοκίων

Η ουσιαστικότερη αλλαγή πίσω από τις νέες αποτιμήσεις της UBS βρίσκεται στις παραδοχές για τα επιτόκια.

Ο οίκος ενσωματώνει πλέον στο βασικό του σενάριο ακόμη μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, με το επιτόκιο να φθάνει στο 2,75%. Ταυτόχρονα, ανεβάζει την παραδοχή του για το μεσοπρόθεσμο επίπεδο των επιτοκίων στο 2,5%, από 2% προηγουμένως.

Η μεταβολή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με τη UBS, συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις κινήσεις των επιτοκίων.

Το Euribor τριμήνου κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 2,52% στο γ΄ τρίμηνο, έναντι 2,24% στο β΄ τρίμηνο, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους.

Οι υπολογισμοί της UBS δείχνουν ότι μια πρόσθετη άνοδος του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 1,1%-1,9% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 1,5%-2,5%.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο οίκος ανεβάζει κατά 2%-3% τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2028.

NII: Ισχυρή ανάπτυξη και το 2026

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν κομβικό στοιχείο του επενδυτικού story του κλάδου. Για το 2026, η UBS προβλέπει αύξηση του NII κατά 10,7% για την Alpha Bank, 9,9% για τη Eurobank, 8% για την Εθνική και 9,9% για την Πειραιώς.

Οι προβλέψεις αυτές ενισχύουν την εκτίμηση ότι το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να παρατείνει την ισχυρή κερδοφορία του κλάδου, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν ήδη κινηθεί σημαντικά υψηλότερα.

Μπορούν να αποκτήσουν ακόμη και premium οι ελληνικές τράπεζες

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον για τους επενδυτές δεν είναι μόνο η πορεία των κερδών αλλά και το κατά πόσο υπάρχει χώρος για περαιτέρω rerating.

Η UBS αναγνωρίζει ότι το discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους έχει περιοριστεί σημαντικά σε όρους εκτιμώμενου P/E για το 2028. Δεν θεωρεί, όμως, ότι αυτό σημαίνει πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανατιμολόγησης.

Σε ένα ευνοϊκό σενάριο, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και σε premium αποτίμηση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Δύο παράγοντες βρίσκονται στον πυρήνα αυτού του σεναρίου: οι ισχυρότερες μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έναντι αρκετών ευρωπαϊκών αγορών και η προοπτική ένταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στους δείκτες αναπτυγμένων αγορών της MSCI έως τον Μάιο του 2027.

Η αλλαγή κατηγορίας της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσθετος καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές, διευρύνοντας τη δυνητική επενδυτική βάση και αυξάνοντας το ενδιαφέρον θεσμικών χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες αγορές.

Το επόμενο τεστ έρχεται με τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου

Η επόμενη κρίσιμη φάση για το τραπεζικό story θα είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου, οι οποίες ξεκινούν από τις 29 Οκτωβρίου.

Εκεί θα φανεί σε ποιο βαθμό η άνοδος του Euribor έχει ήδη περάσει στα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά και εάν οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν την ισχυρή πιστωτική επέκταση και την κερδοφορία τους καθώς πλησιάζουν στο 2027.

Η νέα έκθεση της UBS μετατοπίζει πάντως τον πήχη υψηλότερα: Buy για ολόκληρο τον κλάδο, υψηλότερες τιμές-στόχοι και αναβαθμισμένες προβλέψεις κερδών, με την Πειραιώς να προσφέρει, με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις της έκθεσης, το μεγαλύτερο δυνητικό περιθώριο ανόδου μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

 

Alpha Bank Euribor Eurobank featured Optima bank UBS Εθνική Τράπεζα επιτόκια Πειραιώς τράπεζες Χρηματιστήριο
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤο Γάλλιο ανοίγει τις πόρτες παγκόσμιων εταιριών για τη METLEN - Νέα συμφωνία με κορυφαία ιαπωνική εταιρεία
Next Article Συνταξιούχοι στην εργασία: Πάνω από 300.000 δηλώνουν απασχόληση στον e-ΕΦΚΑ

Related Posts

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή και ενισχύεται η προσφορά

5 Οκτωβρίου, 2026

Ομόλογα: Παγκόσμιο sell-off εκτοξεύει το κόστος δανεισμού – Τι σημαίνει για Ελλάδα, τράπεζες και επιχειρήσεις

4 Οκτωβρίου, 2026

Δημόσιο χρέος: Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 2,5 δισ. ευρώ στον EFSF

4 Οκτωβρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.