• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Αγορά»Χρυσός: Πρώτη μηνιαία άνοδος από τον Φεβρουάριο μετά την απόφαση της Fed – Στο επίκεντρο πληθωρισμός και Μέση Ανατολή
Αγορά

Χρυσός: Πρώτη μηνιαία άνοδος από τον Φεβρουάριο μετά την απόφαση της Fed – Στο επίκεντρο πληθωρισμός και Μέση Ανατολή

31 Ιουλίου, 2026Updated:31 Ιουλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο χρυσός κατευθύνεται προς την πρώτη μηνιαία άνοδό του από τον Φεβρουάριο, βρίσκοντας στήριξη στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφωνόταν κοντά στα 4.080 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 2% μέσα στον Ιούλιο.

Ωστόσο, την Παρασκευή σημείωσε προσωρινή υποχώρηση έως και 0,8%, καθώς το αμερικανικό δολάριο ανέκτησε μέρος των απωλειών του έναντι του γεν, μετά την ισχυρή πτώση που προκάλεσαν οι ενδείξεις παρέμβασης της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το δολάριο επηρεάζει την πορεία του χρυσού

Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε κατά 0,9% την Πέμπτη, καθιστώντας τον χρυσό, που αποτιμάται σε δολάρια, φθηνότερο για τους περισσότερους διεθνείς αγοραστές.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όμως, το δολάριο ανέκαμψε έως και 0,3%, περιορίζοντας τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ οι ιαπωνικές αρχές απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος. Ο κορυφαίος αξιωματούχος για τα συναλλαγματικά ζητήματα, Ατσούσι Μιμούρα, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι υπήρξε στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας κρατούν τα επιτόκια ψηλά

Παρά τη μηνιαία άνοδο, ο χρυσός εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 20% από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ – Ιράν πριν από περισσότερους από πέντε μήνες.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και έχει αυξήσει τις πιθανότητες τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξέλιξη που παραδοσιακά λειτουργεί αρνητικά για τον χρυσό και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, καθώς δεν προσφέρουν απόδοση μέσω τόκων.

Παρ’ όλα αυτά, οι επαναλαμβανόμενες αγορές σε περιόδους διόρθωσης έχουν συμβάλει ώστε ο χρυσός να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 δολαρίων ανά ουγγιά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Fed.

Η απόφαση αυτής της εβδομάδας ελήφθη με ψήφους 9 υπέρ και 3 κατά της διατήρησης των επιτοκίων, γεγονός που ανέδειξε ότι αρκετά μέλη της κεντρικής τράπεζας θεωρούν πιθανό πως θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.

Ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, υπογράμμισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί ένδειξη αδράνειας της κεντρικής τράπεζας.

Όπως δήλωσε, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός κατά την περίοδο των προβλέψεων, τα επιτόκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, χωρίς όμως να είναι το μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στο επίκεντρο το συμπόσιο του Jackson Hole

Η αναλύτρια της BMO Capital Markets, Χέλεν Έιμος, εκτιμά ότι το μήνυμα του Κέβιν Γουόρς είναι πως ο πληθωρισμός δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, πέραν της επίδρασης που έχουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας.

Κατά την ίδια, η αγορά ίσως θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ήδη κορυφωθεί, ενώ το επόμενο σημαντικό γεγονός για τον χρυσό αναμένεται να είναι το ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole στα τέλη Αυγούστου, όπου παραδοσιακά ο πρόεδρος της Fed παρουσιάζει κρίσιμες κατευθύνσεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα παραμένει στο προσκήνιο

Στη Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν αντάλλαξαν εκ νέου πλήγματα αυτή την εβδομάδα, με την Ουάσιγκτον να πλήττει δεκάδες στόχους στο Ιράν την Τετάρτη ως απάντηση στις επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία συνέχισε τις επαφές για τη δημιουργία πολυεθνικής συμμαχίας με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στις γειτονικές θαλάσσιες οδούς.

Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης (spot) υποχωρούσε κατά 0,5% στα 4.082,04 δολάρια ανά ουγγιά στις απογευματινές συναλλαγές της Σιγκαπούρης, έχοντας προηγουμένως ενισχυθεί κατά 0,9% σε καθεμία από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το ασήμι υποχωρούσε επίσης κατά 0,5%, στα 58,71 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και η πλατίνα και το παλλάδιο.

Μέση Ανατολή χρυσός
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article«Μπόνους» για εργαζόμενους στην εστίαση: Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ
Next Article Γιατί έρχεται "εμφύλιος" ΕΛ.Α.Σ.-ΠΑΣΟΚ, πώς θα εξελιχθεί η "μάχη" επιβίωσης στην Αριστερά

Related Posts

Ασιατικά χρηματιστήρια: Ιστορικό ράλι στη Νότια Κορέα με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

31 Ιουλίου, 2026

Reuters: Τα ομόλογα χάνουν τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου – Στροφή των επενδυτών στον χρυσό

30 Ιουλίου, 2026

Κινεζικό γουάν: Σε υψηλό άνω των τριών ετών έναντι του δολαρίου μετά τις αποφάσεις της Fed

30 Ιουλίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.