Η έννοια της κουλτούρας

0

Ανακαλύψτε τι πληροφορίες χρειάζονται οι ανώτεροι σας για να είναι «επιτυχημένοι» και τροφοδοτείτε τους συστηματικά με αυτές

Οι εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν ταλέντα και υπαλλήλους που θα «ταιριάζουν»

Ακούτε συχνά λέξεις όπως κουλτούρα, αξίες, αποστολή, όραμα, ποια η σημασία όλων αυτών στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων; Ας πάρουμε για παράδειγμα το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, που είναι υπεύθυνο για τις προσλήψεις και την εκπαίδευση.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Λαμβάνει βιογραφικά, τα οποία χρειάζεται να διαχωρίσει, τα περισσότερα από αυτά μπορεί να έχουνε πολλά κοινά στοιχεία, όπως το πτυχίο και η εμπειρία. Πώς μετά μπορεί κάποιος να επιλέξει;

Ακριβώς εκεί είναι που έρχεται η έννοια των αξιών και της κουλτούρας, όχι όμως του ατόμου που παίρνει τη συνέντευξη, αλλά της εταιρείας. Πώς έχει ορίσει εξαρχής τον εαυτό της η εταιρεία, πώς προσδιορίζει τους ανθρώπους που θα επιλέξει, τον τρόπο που θα πουλήσει και θα εξυπηρετήσει.

Ακόμα και τον τρόπο που θα διαχειριστεί μια κρίση. Οι άνθρωποι αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μίας επιχείρησης, επομένως, το από ποια άτομα αποτελείται μία επιχείρηση / οργανισμός εξαρτάται από το τμήμα ανθρωπίνων πόρων που κάνει την επιλογή.

Η κουλτούρα και οι αξίες επηρεάζουν και τη διάρκεια της συνεργασίας, και άρα το πόσο συχνά καταφεύγει η εταιρεία σε νέες προσλήψεις.

Όσο πιο προσεκτικά γίνεται η επιλογή των ατόμων, δηλαδή με βάση τις αξίες του οργανισμού, τόσο λιγότερες αποχωρήσεις συμβαίνουν. Σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί και η εταιρεία το λεγόμενο employer brand, την ταυτότητά της ως εργοδότης. Άλλωστε, διαγωνισμοί, όπως το HR Αwards και έρευνες, όπως το Best Workplace, έρχονται να επιβεβαιώσουν ακριβώς αυτό.

Οι εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν ταλέντα και υπαλλήλους που θα «ταιριάζουν», γι’ αυτό προωθούν και προβάλλουν τι κάνουν, ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνουν οι ίδιες, αλλά οι υποψήφιοι να τις αναζητούν για το «καλό» τους όνομα ως εργοδότες.

Όσο καλύτερα και πιο αληθινά επιλέξουμε την εταιρεία που μας ταιριάζει, και αντιστρόφως, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες αυτή η συνεργασία να επιτύχει, να διαρκέσει και να είναι όλοι νικητές. Η κουλτούρα ορίζει το επαγγελματικό ταξίδι του καθενός.

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr 

Share.

Comments are closed.