Οι αξίες την εποχή του covid

0

Πως η εμφάνιση ενός ιού έφερε στην επιφάνεια τη σημασία των αξιών; Ποιες οι ατομικές μας αξίες και πώς επιδρούν στο κοινωνικό σύνολο;

Την περίοδο που διανύουμε οι ανάγκες αλλάζουν μαζί με τις συνήθειες και οι απαιτήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, όχι μόνον του εσωτερικού, αναφερόμενη στην προσωπική ζωή του καθενός. Για αυτό είναι σημαντικό κανείς να ξεκινήσει από έναν αναστοχασμό αξιών και ποιες συνήθειες άλλαξαν.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Οι αξίες θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό που έχουμε στη ζωή μας. Είναι ένας τρόπος ζωής. Αλλάζουν οι αξίες; Όχι. Αλλάζει η σειρά των αξιών μας κάθε στιγμή, δεδομένων των συνθηκών και των προτεραιοτήτων μας. Και αυτό γιατί αλλάζω εγώ και οι συνθήκες.

Όσο περισσότερο κατανοούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και προχωράμε, τόσο αυτές επαναπροσδιορίζονται. Οι αξίες είναι αυτές που σχηματίζουν τις σχέσεις μας, τις συμπεριφορές μας, τις ίδιες τις επιλογές μας. Χωρίς να ξέρεις τις αξίες σου είναι αδύνατον να μπορείς να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις.

Πολύς κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους που θέτει. Γιατί αν ψάξεις λίγο παραπάνω θα δεις ότι ο αρχικός στόχος που έχουνε βάλει μπορεί να είναι επηρεασμένος από τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει, και από αυτό που έχουν μάθει ότι πρέπει να θέλουν.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό έρχεται σε βαθιά ριζική αντίθεση με τις βασικές τους αξίες. Τι σχέση έχουν τώρα οι αξίες με τη σημερινή κατάσταση και με τα έντονα συναισθήματα που οι ίδιοι και οι γύρω μας αντιμετωπίζουμε;

Σχετίζονται με τους φόβους, την αρνητικότητα που βιώνουμε, από τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε για την COVID-19, ενώ συγχρόνως μας “ζητούνται” δραματικές αλλαγές. Νομίζω είναι ανάγκη ο καθένας από τη θέση και τον ρόλο του να αποδεχτεί αυτά που ξέρει και να στοχεύσουμε στην αλλαγή της αρνητικής στάσης, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, που οδηγεί σε αμοιβαίο
σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να κατανοήσουμε τις αξίες που κλονίστηκαν, αμφισβητήθηκαν και αυτές που μας στήριξαν και μας βοηθάνε να συνεχίζουμε.

Η αξία είναι εσύ σε τι πιστεύεις, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να ζεις, και όπως λένε και στο χωριό μου WE WALK OUR TALK.

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr 

Share.

Comments are closed.